25 Ocak 2012 Çarşamba

HAMSİ PİLAVI SARDI SARMALADI







HAMSİLİ PİLAV

MALZEMELER:

1 kilo hamsi
bir su bardagi mısır unu
tuz,karabiber

İÇ PİLAVI İÇİN:
(malzeme miktarı yapacağınız tepsi-tava veya güveç boyutuna göre değişir)

2 su bardağı pirinç
2 su bardağı sıcak su
yarım demet ince doğranmış maydanoz
yarım demet ince doğranmış dereotu
2 büyük rendelenmiş sogan
1 yemek kasiğı kus uzumu
1 yemek kasiğı dolmalik fistık
1 tatlı kasığı domates salçası
2 diş rendelenmiş sarmisak
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı tarçın
karabiber
tuz
limon

YAPILIŞI:
Öncelikle hamsileri yikayip temizleyin ve kılçıklarını çıkartın. Bir miktar tuz ve karabiberle tatlandırıp sadece dışa gelen kısımlarını mısır ununa bulayın.Hamsileri yapacağınız kaba dizmeden önce iç pilavınızı hazırlayın.Bunun için
ayrı bir yerde soğanları ve salcayı bir miktar sivi yağda kavurduktan sonra pirinç ve tuzu ekleyin.İsterseniz pirinçleri biraz kavurabilirsiniz(ben normal pilavı da kavurarak yapmayı tercih ediyorum). Daha sonrada suyu ekleyip kapağını kapatın ve en düşük derecede pilavın suyunu çekmesini saglayın,fakat tam yumuşamadan çok hafif diri iken altını kapatın.En son ince kıyılmşi maydanoz ve dereotunu,kuş üzümü, dolmalik fıstık,yenibahar ve tarçını,karabiber, rendelenmis sarmisak ve maydanozu ekleyip karıştırın ve kapağını kapatın.
Diğer tarafta hazırladığınız hamsileri yapacağınız kabın içine ister kenardan başlayarak ister ortadan başlayarak dizin.Eğer bir tavada yapacaksanız tavaya birkaç yemek kasığı sıvı yağ koyun. Tavanın kenarlarından başlayarak hamsileri yan yana sıralayın. Hamsilerin yarısı tavadan dışi sarkmalı daha sonra pilavin uzerine doğru kapatmak için.Kenarları bitirdikten sonra tavanın ortasına da hiç boşluk kalmayacak sekilde hamsileri yerleştirin.Daha önceden hazırladığınız pilavı tavanın içine dökün.
En son aşama olarak tavanın kenarlarından sarkan hamsileri pilavin üzerine sırayla kapatın. Pilavin üzerine geri kalan hamsileri yanyana dizip tüm yüzeyi boşluk kalmayacak şekilde hamsi ile kapatın. Tavayı döndürerek hamsilerin kızarmasını sağlayın. Daha sonra bir kapak veya tepsi yardımıyla pilavı ters çevirip tavayı biraz daha yağlayın ve diger yüzü de kazartın.Balıklar iki taraflı kızarırken pilav da tam demini buluyor.

Hiç yorum yok: