22 Kasım 2008 Cumartesi

KANEPELER

Zeynep hanıma Kanepe




Yeni evimizde yeni komşular edindim.Hepside birbirinden tatlı,hanım ve de arkadaş canlısı.Hani eskiler ne demişler "ev alacağına komşu al" diye.Bizde galiba şanslıyız bu konuda.Gerçi ev alamadık ama harika komşular edindik.Bunlardan biriside Zeynep hanım.Çok güler yüzlü tatlı bir bayan.Alt katımda oturuyor.Sitemizin cafeteryasını oğlu Mertle birlikte işletecekler.Açılış için hazırlıklara kolyulunca kanepelerine ben talip oldum.Elimden geldiğince hazırlamaya çalıştım.Ortaya üç çeşit kanepe çıktı.Malesef 3. resimliyemedim,çünkü hazırlamak epey vaktimi aldı,gecikmesin diye de hemen gönderdim.
Malzemeler:
A-Biber ezmeli kanepeler
1-4 adet közlemiş kımızı biber
2-2 çorba kaşığı salça
3-2 yemek kaşığı sıvı yağ
4-2 diş sarımsak rendelenmiş
5-1 su bardağı öğütülmüş ceviz
6-tuz vede karabiber
7-dilimlenmiş kaşar
8-zeytin
9-maydanoz yaprakları
Yapılışı:
Malzemelin hepsini robottan geçirip kanepelere sürülecek kıvama getirdim.önce tost ekmeğine bu ezme karışımı sürdüm sonra ekmeği bıçak yardımı ile dörde böldüm ve her küçük karenin üzerine kaşar ve maydanoz yaprağı en üstede bir zeytinin yarısını kesip yerleştirim.Tabiki en üstede kürdanı batırmayı unutmayın tepsiden alması daha kolay.
Malzemeler:
B-Zeytin ezmeli kanepeler
1-zeytin ezmesi ben hazır olanını kullandım
2-beyaz peynir
3-ince doğranmış taze soğan
Yapılışı:
Yine bir tost ekmeğine önce zeytin ezmesini sürüp dörde böldüm.Her bir minik karenin bir ucuna minik beyaz penir parçası diğer ucuna da ince doğranmış taze soğan koydum.

Malzemeler:
C-Krem peynir-havuçlu kanepeler
1-Krem peynir
2-önceden rendelenmiş vede sarımsak ile sotelenmiş havuç
3-dereotu
Yapılışı:
Tost ekmeğine krem peynir sürülür vede dörde bölünür.Her bir minik karesine az havuç harcından vede diğer ucunada dereotu konur.























ÇİLEKLİ PASTA

ÇİLEKLİ-KREMALI YAŞGÜNÜ PASTAM



Malzemeler:
1-üç katlı pasta tabanı
2-1 paket çilekli veya sade krem şanti
3-1 su bardağı süt
4-250 ml hazır çilekli süt
5-1 kg çilek
6-1 tatlı kaşığı nişasta
7-1 yemek kaşığı şeker

Yapılışı:

Bu sefer de yaşgünümü unuttular diye zannedip sabah kalkar kalkmaz kendime yaşgünü pastası hazırlamıştım.Pasta o kadar hoşuma gitti ki hemen resmini çekip bloğuma eklemek istedim ama olmadı.Nasip 5 ay sonrasınaymış.Efendim pastamız çok kolay bir çilekli pasta.Malum Haziran ayının en güzel meyvelerinden çilek vede bol krema ile hazırladım.Daha çabuk olur diye hazır pasta tabanı kullandım.Pasta tabanı deyip geçmeyin.Mutlaka taze ve ince katlı olmasına dikkat edin.Ben pasta tabanının en üst katının ortasını hafifce yuvarlak şekilde oydum vede ortasından çıkan kek malzemesini elimi hafifce ıslatarak minik misketler oluşturdum.Bu çukurada, hafifce ezilmiş olan çilekleri minik minik doğrayıp bir tatlı kaşığı nişasta vede 1 çorba kaşığı şeker ile ile kısık ateşte 5 dk.pişirdim ve soğuyunca bu çukura doldurdum.Ortası böyle oluştu.Pastamın her katını çilekli süt ile ıslattım vede ara katlarına hazırlamış olduğum krem şanti veya siz hazır pasta kremasıda kullananbilirsiniz,üstelik çilekliside var,sürdüm.Krem şantinin üzerine de çilekleri ince dilimler halinde kesip katların arasına tanzim ettim.Tabiki dışınada krem şanti sürüp çileklerle süsledim.En son olarak da hazırlamış olduğum minik misketleri çilekli pelteyle doldurmuş olduğum çukurun etrafına sıraladım.İşte bu kadar.Hem çabuk hemde kolay bir pasta oldu.Tadıda çilek seviyorsanız gayet hafif vede lezzetli.

7 Ekim 2008 Salı

-ŞEHRİYE PİLAVLI KÖFTE PATATES-


Bayılıyorum şu şehriye pilavına.Normal pilavdan daha hafif olduğunu söylüyor babam.Ben de her fırsatta normal pilav yerine şehriye pilavını pişirir oldum.Pişirirken şehriyelerin bir kısmını (yarısını) daha fazla kavuruyorum ve diğer yarısını da daha az kavuruyorum o zaman iki renkli şehriye pilavı oluyor.İzmirdeki yengem buna "çingen pilavı"diyor.Yanına da ev yapımı köfte-patates.Tarifini mutlaka vereceğim...

4 Ekim 2008 Cumartesi

-Çocuklar için kahvaltı varyasyonları - 3-




Arada birde tost istiyorlar.Bunu da herzamanki gibi bol proteinli bol kalorili hazırlama gayretinde olduğumdan içine tabiki 1-yumurta 2-kaşar vede 3- sucuk koyuyorum.A bu arada ekmeğimiz kepekli ekmek aman dikkatlerden kaçmasın lütfen.Tabiki onlara herzaman kepekli yedirmiyorum ama kepekli ekmeğe alışmaları da güzel bence .Hem sağlıklı arada bir kepekli ekmek yemeleri,sırf beyaz ekmeğe düşkün olmalarını istemedim.Kepek ekmeğini halk ekmeğin dilimli organik kepek ekmeğini hullanıyoruz.Tavsiye ederim acayip doyurucu bir ekmek.
-Çocuklar için kahvaltı varyasyonları -2-




Kahvaltılarda Doğu ve Doğayı fena alıştırdım galiba."Anne bugün kahvaltıda değişik ne var?"sorusu standart bir soru olup çıktı bizim evde.Eh çocuklar yesin diye arayış içine girersen"müstehakdır sana Sibel".Ben de buradan sizlerle özenip hazırladığım değişik kavaltıları zaman zaman paylaşacağım.Bu da böyle kahvaltılarımızdan birisi.
Zeytinli-domatesli-peynirli ekmekler.
yumurtalı-kaşarlı ekmekler.
Varyasyonu yaratmak sizin elinizde.Çocuklarınız neyi seviyorsa veya çaktırmadan "şunu da yese ne iyi olur" dediklerinizi bu kaşarların altına da gizleyebilirsiniz.Nasılsa fırına sürülen ekmeklerin üzerindeki kaşar veya peynir eriyeceğinden, altındakini keşfetmesi biraz zaman alıyor.Hele birde beklemişseler vede çok acıkmışsalar,süppeerrrr...



- Doğukanın sünnet yemeği -








Herşey lezzetliydi,harikaydı vede çok çok yetti.Buradan emeği geçen tüm arkadaşlarıma -yakınlarıma vede kızkardeşime teşekkür etmek istiyorum.Yemek konusunda süperdiler.Neler vardı neler.Daha doğrusu neler yokdu ki.Zeytinyağlı sarmalar-salata çeşitleri-börekler-tatlılar.Saymakla bitmez.Biz de yemekle bitiremedik zaten.Çocuklar çok eğlendi.Biz büyükler de malesef müziğin hazinine uğradık.Ama sevdiğim herkes ordaydı,birkaç kişi malesef gelmedi.Daha minnoşların resimlerini de ekliyeceğim...


9 Nisan 2008 Çarşamba

GÜVEÇTE BALIK





Balık yemek benim için hep bir şölen dir.Nedendir bilmem,anne evinde hamsi ve istavrit dışında pek çeşit denemedik,tatmadık.Belki de bu yüzden,ben de büyük balığa pek düşkün değilim.Ama yine de elimden geldiğince değişik balık menülerim olacak.Bu sefer malesef demek zorundayım çünkü balıkları alırken Metro da tezgah başında beni yakalayan sevimli,bilmiş bir amca bana:
"-bu balıkların buzhane balığı olduğunu biliyorsun değilmi,ama ne yaparsın almak zorundayız,çiftlık balığı şu anda pahalı,bütçemiz buna uygun!"diye hem sordu,hem de cevapladı.
Ben de aldığım çupraları,daha eve gelirken güveçte pişirmeye karar verdim.Aslında çok da lezzetli oldular,sadece papatesleri hiç bölmeden önden biraz haşladım.Fakat az haşladığımdan biraz diri kaldılar ama diğer malzemeler süper pişti.Fırına ilk sürdüğümde üzerini folyo ile örttüm.Sonra çıkartmadan 15 dk önce folyoyu alıp üzerinin kızarmasını sağladım.Diyorum ya harika pişti.Belki patatesi ortadan ikiye bölseydim daha iyi olurdu.

BİBER KAYIK OLMUŞ



Bu biberleri pazarda görünce önce rengine sonra da diriliğine vuruldum.Her birini küçük küçük kayıklara benzettim.Tabiki hemen 4 tane aldıp eve geldim.Dururmuyum,hemen içini hazırlayıp kayıkları kıymalı harçla doldurdum.Görüntüsü güzel,tadı nefis...Tarifini vereceğim.

31 Ocak 2008 Perşembe

Z E Y T İ N Y A Ğ I

ORGANİK ZEYTİNYAĞI

Tariş Organik Zeytinyağı, geleneksel yöntemlerle yetiştirilmiş Ege zeytinlerinden, kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanılmadan, bekletilmeden ve hiç bir karışıma izin verilmeksizin özel üretim hatlarında, soğuk sıkma yöntemiyle üretilir. Bahçeden tüketici kullanımına kadar geçen tüm evrelerde gözetim kuruluşu denetimindedir. Tariş Organik Zeytinyağı, uluslararası gözetim kuruluşu ECOCERT gözetiminde üretilir ve 280TR0520z1e no.’lu sertifikaya sahiptir. Yağın üstün niteliklerinin muhafaza edilebilmesi için, ısı ve ışıktan koruyan özel seramik şişelerde sunulmaktadır.

(www.ta-ze.com.tr/tr/tr/products/detail/1.aspx )

Vallahi eşim tam bir zeytinyağı fanatiği olduğundan ve organik ürünlere önem deverdiğinden biz piyasaya çıkan ve iyi olduğuna inandığımız yeni ürünleri deniyoruz.Tarişin naturel organik sızma zeytinyağı da bunlardan bir tanesi.Ben tadını sevdim.Özellikle salatalarda çok lezzetli.Şişesi de çok dekoratif." Acaba kestirip vazo yapsam mı ? " diye bile düşündüm.Toprak bir kapmış gibi görüntüsü var.Zeytinyağı severseniz tadı ağır değil deneyin,tavsiye ederim...

26 Ocak 2008 Cumartesi

KIŞLIK DOMATES PÜRESİ











Domatesin faydaları tabiki saymakla bitmez.Bir Alman sitesinde domates meyvesini Christoph Columbusun ikinci seferinde 1498 de avrupaya getirdiği söyleniyor.O zamanlar zehirli olabileceği düşünüldüğünden süs bitkisi olarak kullanılmış.Domates, 18. yüzyıl sonu Osmanlı mutfağına yabani olarak giriyor. Sonradan aşılanıp, domates haline geliyor. İlk hali de bugün satılan kiraz domates boyutlarında. O zamanlar, domates yeşilken tüketiliyor. Dolması, çorbası, zeytinyağlısı yapılıyor. Kırmızıya döndüğünde de çöpe atılıyor. Kırmızısının da yendiği anlaşıldığında tüm yemeklerimize giriyor.İyiki de girmiş çünkü domatezsiz bir yemek veya kahvaltı düşünemiyorum. Zamanla öğrenilen faydalarını saymakla bitiremeyiz herhalde.Kolestrolu düşürdüğü,yaşlanmayı geciktirdiği,kanama eğilimini azaltığı,damar duvarını genişletiği,katarakt oluşumunu geciktirdiği,yaşlılığa bağlı görme sorunlarını önlediği,romatizmal sorunları azaltığı ve bağışıklık sistemini güçlendiridiği gibi.Domatesin cilt sağlığı açısından da çok önemli olduğu ''likopen "diye bilinen en etkili antioksidanın en fazla domateste bulunduğu ve ılık domates maskesinin cildi gergin tutacağı da yazılıp çiziliyor.Eh bu kadar faydası olan bir bitkiyi,yazın doğal güneşin altında kızarıp pazara düştüğünde alıp salçanızı veya pürenizi hazırlayın ki kışın hormonlu domateslere kalmayın.Unutmayın ki her sebze ve meyve mevsiminde lezzetlidir.Hoş hangi mevsimde ne yetişirdi onuda galiba karıştırmaya başladık...
MALZEMELER:
İstediğiniz kadar domates kullanabilirsiniz.( ben Çanakkale domatesini tercih ediyorum )
YAPILIŞI:
Domateslerin her birini rondonun içerisine dörde bölerek koyun kabuklarını soymadan koyun.Kabuklarını soymayın çünkü bütün vitamini kabuk ile eti arasında vede rondodan kabukları ile geçirdiğinizde kabukları minik tanecikler haline geldiğinden yemeklerde görün-
tüsü güzel oluyor.
Sonra bu domates püresini bir derin tencereye alın ve yaklaşık 15 dk. kaynatın.Domatesler kaynamaya başladığında içine tuz eklemeyi unutmayın.Kaynayan domateslerin yüzeyinde haif bir köpük oluşacaktır ben bunu kaşıkla alıyorum.
15 dk.sonra bu kaynamış olan sulu püreyi sıcak sıcak şişelere doldurup ( tam ağızına kadar
doldurun ki içinde hava kalmasın. ) ağızını sıkıca kapatın ve şişeyi ters çevirin.İşte hepsi bukakadar.
Ben ayrıca bir makarna hayranı olduğumdan kolaylık olsun diye ayrıca bir iki kavanoz da makarna sosu hazırlıyorum.Bunun için de pişen domates sosuna dövülmüş sarımsak,kimyon,
nane ve köri de koyuyorum.Arkadaşım ise içine yeşil biber katıyor ve menemene hazır karışım diyor .Bu da başka bir alternatif.Bunları artırmak sizin elinizde.
Ayrıca bunu birden 15-20 kg yapıp yorulmaktansa ben 5 er kg alıp pişiriyorum.
















15 Ocak 2008 Salı

MİNİKLERE KAHVALTI




Bu gün hasta olduğum için okula gidemedim.Annem de yemek bloguna yazı yazmak isteyince bunu bugün ben yapmak istedim.Bu pazar annem bize güzel ve eğlenceli bir kahvaltı hazırladı.Doğa tabaktaki yüzü bana benzetti ama bence Doğa'ya daha çok benziyordu.Ben önce ağızını yedim çünkü sosisi çok severim.Sonra da dişlerini yedim.Bakalım birdahaki sefere annemin bize süprizi ne olacak?TEŞEKKÜRLER ANNECİĞİM!!!!!!

DOĞUKAN