Evet şimdi tam zamanı,gerçi mayıs da başladık kocaman kocaman çilekleri tezgahlarda görmeye fakat asıl çileğin bence şu an tam zamanı.Bir ay sonra da o minicik Osmanlı çileklerini göreceğiz inşallah.Tam reçellik oluyor bu minik,mis kokulu çilekler.Çileğin faydaları saymakla bitmez.Çok iyi bir antioksidan olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir.Bağırsak kurtlarının dökülmesini yardımcı olur, kanı temizler, vücuttan zararlı maddeleri uzaklaştırır.Ciltteki sivilce ve aknelere iyi gelir. İdrar söktürücü, romatizma ve gut hastalığı ağrılarını azaltıcı etkisi var.Diş etlerini güçlendirir, ağız kokusunu giderir.Cildi nemlendirip taze bir görünüm kazandırır,ancak çok etkili bir besin olduğu için bazen alerjiye de neden olabilir.Daha da saymakla bitmez bu şirin mis kokulu meyvenin faydaları.Ben de çileğin zamanı geldiğinde farklı şekillerde tüketmeyi çok seviyorum.Reçelini muhakak yapıyorum.Sonra tatlılara ve pastalar sıra geliyor.Bazen de işin kolayına kaçıp kulplara çilekli muhallebi yapıyorum...
Malzemeler:
muhallebisi için:
5 su bardağı süt
5 yemek kaş.pirinç unu
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 su bardağı rondodan geçirilmiş çilek
çilekli sosu için:
2-3 su bardağı ayıklanmış çilek
1 su bardağı rondodan geçirilmiş çilek
1/2 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı nişasta
2 su bardağı su
Yapılışı:
Öncelikle çilekler bir güzel yıkanıp ayıklanır ve bir bardak çilek(bu istenirse biraz daha fazla da olabilir)rondodan geçirilip püre haline getirilir.
sonra 5 su bardağı süt ve diğer tüm malzemeler karıştırılp muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir.Bu karışımın yarısı ayrı bir tencereye alınıp içine rondodan geçirdiğimiz çilek püresi katılır bir taşim daha kaynatılır.Sırası size kalmış,ister önce beyaz muhallebiyi iste diğer çileklisi kulplara paylaştırılır.en üste de ayrı bir yerde pişirilen çilekli sosu konur.Bunun için de 2 bardak suya,1 yemek kaşığı nişasta,1/2 su bardağı toz şeker ve bir su bardağı çilek püresi katılır.Bir tutam kaynatılır.Tüm malzemeler kulplara paylaştırıldıktan sonra en üste doğranmış çilekler konur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder