Çok ilginçtir ne zaman yememe-içmeme dikkat etsem veya diyet niyetine az yesem,mutlaka canım irmik helvası çeker.İşte geçen akşam da olan buydu.Bütün gün yediğime dikkat ettim sonra akşam üstü burnuma kavrulmuş irmiğin o müthiş kokusu geldi.Yok! dedim-olmaz! diye nefsimi iknaya çalıştım hatta ve hatta "nefise hanımı":
-"bak bir sonraki diyet daha sıkı olur!"diye tehdit ettiysem de malesef işe yaramadı.O çoktan akılımı ele geçirip tavayı ve yağı kaptığı gibi bana soluğu ocağın başında aldırdı.Kavurdum kavurdukça delirdim.Kokuların ve o müthiş ahenklerin arasında aklım uçuştu kelebek oldu.Sonra tabi sabırsız bir şekilde dondurmayı koyup bu şöleni önce sevdiklerimle paylaştım.Bir kase yeni edindiğim arkadaşıma bir kasede apartmanımızdaki bir teyzemize gönderdim.Sonra kalan iki kasenin birisini Doğu ve Doğa diğerinide eşimle biz yedik.Harikaydı,herkese tavsiye ederim.Galiba bu içimdeki "nefise hanım"ı arada bir ödüllendirmek gerekiyor...
Malzemeler:
100 gr tereyağı
1,5 su bardağı irmik
arzuya göre şam fıstığı ( 1 yemek kaşığı kadar)
1 su bardağı şeker (2yemek kaşığı demlenirken üzerine)
1/2 su bardağı iri kıyılmış ceviz
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
Yapılışı:
Yağı bir tencerede eritip irmiği ilave edin.Hafif ateşte pembeleşinceye kadar kavurun.Daha sonra fıstıkları ilave edinve bunlar da pembeleşince iri kıyılmış cevizleri de koyun ve karıştırın.Sonra sırası ile suyu ve sütü ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp çok kısık ateşte çekmesini bekleyin.Yaklaşık 10-15 dk.sonra helva suyunu çekince kalan 2 yemek kaşığı şekeri de ilave edip helvayı bir altüst edip bir 5 dk.daha demlendirin.Servis için bir uygun kasenin içini helva ile kaplayın ve boş bıraktığınız ortasına iki kaşık helva koyup hafif bastırın.Dondurmanın üzerini de helva ile kapladıktan sonra servis yapacağınız tabağa ters çevirin,bir iki saniye bekleyin eğer helva düşmez ise kasenin üzerini bir kaşığın tersi veya sapı ile "tık tık" layın.Helva tabağa düşecektir.Bu ölçü ile yaklaşık 4-5 sütlaç kasesi çıkmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder