IHLAMUR ÇAYI-TİLİA TOMETOSA
Bütün bitkisel çayları çok severim ama en çok da ıhlamur ve rezeneyi tercih ediyorum,tabi bir de limonlu yeşil çayı unutmamalıyım.Bence ıhlamur bitki çayların içinde en yumuşak tatlı olanı.Faydaları saymakla ve yazmakla bitmez.Bence en önemli faydası vucüt direncini artırması ve balgam sökücü özelliğinin olmasıdır.Stresse vede ciltdeki lekelere karşı;ayrıca güzellik için de kullanılması yaygınlaştı.Ihlamur mayıs ile ağustos arası toplanır ve kurutulur.Önemli olanı kurutma kesinlikle güneş altında olmamalı ve 4-5 günü geçmemelidir.Kuruyan ıhlamur kıyılarak kapalı kaplarda saklanmalı.Bende annemlerin bahçesinden topladığım ıhlamurları hemen kaplara koyup sakladım ama bir demedini özenle sardım ve dekoratif amaçlı mutfağıma astım.Ama size tavsiyem özellikle ıhlamuru kışın mutfağınızdan eksik etmemeniz dir.
Malzemeler:
1 bardak su kaynatılır,içine bir tutam ıhlamur çiçeği konur (yaprakları da dahil).10 dakika kadar üstü kapalı bekletilir ve içilir.KESİNLİKLE KAYNATILARAK DEMLENİLMEZ!!!Günde 2-3 bardak içilebilinir saponın denen madde sayesinde balgam sökücü ve göğsü yumuşatıcı etkisi vardır.istenirse biraz bal ile tatlandırılabilinir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder